Γευστική και νηστίσιμη σαλάτα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού




Η Σοφία Κόντη, διαιτολόγος-διατροφολόγος (healthnutritionbalance.gr) μας προτείνει την παρακάτω αρωματική σαλάτα και μας εξηγεί πώς τα συστατικά της είναι ιδανικά για ενίσχυση του ανοσοποιητικού.


Υλικά:
Πράσινη σαλάτα χοντροκομμένη
Μαυρομάτικα φασόλια
1 κούπα γαρίδες μικρές βρασμένες
Παντζάρι
1 Αβοκάντο σε κυβάκια
Ντοματίνια
Φρέσκο κρεμμύδι
Ψιλοκομμένη κίτρινη πιπεριά, πιπεριά Φλωρίνης
Πράσινη πιπεριά τουρσί
Κάπαρη, φρέσκος δυόσμος και ψιλοκομμένο κόλιανδρο
dressing από lime, άνηθο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι


Σε ένα μπολ μοιράζουμε τα υλικά και ανακατεύουμε με τα χέρια. Σε ένα μικρότερο μπολ ή σε βάζο με καπάκι, βάζουμε τα υλικά για το dressing. Τα κουνάμε καλά για να αναμιχθούν και περιχύνουμε τη σαλάτα λίγο πριν τη φάμε.

Τροφές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Οι πιπεριές περιέχουν βιταμίνες A, C και B6 αλλά και αντιοξειδωτικούς παράγοντες (π.χ. λουτεΐνη και λυκοπένιο), πολύτιμους για τον οργανισμό. Τα υψηλά ποσοστά β καροτένιου στην πιπεριά, μετατρέπονται σε βιταμίνη Α, καθιστώντας την μια ισχυρή ασπίδα κατά των ασθενειών.

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε σίδηρο και παράγουν λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις ασθένειες. Πλούσιο σε βιταμίνη C, περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού βοηθώντας στην αναγέννηση κυττάρων.

Τα μαυρομάτικα είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, που είναι απαραίτητη για την λειτουργία του αμυντικού μηχανισμού του σώματος. Ένα φλιτζάνι φασόλια παρέχει πάνω από το ήμισυ της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ψευδαργύρου που είναι καθοριστικός για την κανονική ανάπτυξη και λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το λεμόνι είναι γνωστό ότι είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, η οποία εξαιτίας της αντιοξειδωτικής της ικανότητας ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και έτσι μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης λοιμώξεων, φλεγμονών ή γρίπης.




Πηγή: Capital.gr